Musikforbud
I nogle samfund er musik forbudt.
Under Taleban er musik igen blevet forbudt at udøve og lytte til. Musikinstrumenter, højtalere m.m. bliver brændt. Du kan læse mere herom på organisationen for verdensfreds hjemmeside. Artiklen er på engelsk. Vi lægger et link. klik her
Du kan også læse artiklen i en dansk oversættelse nederst på siden her:
Hvorfor frygter
diktatorer musik
Musik er en måde at udtrykke sig. En måde at kommunikere. En måde at skabe stærke fællesskaber og føle indbyrdes forståelse. Fælles glæde. Fælles sorg. Fælles vrede, håb, mod og protest. Musik er identitet. Musik er kultur. Forskellige kulturer. Musik er liv.
Humanitære konsekvenser
af forbud mod musik
En verden uden en sang. En verden, hvor det er forbudt at bryde ud i sang. En verden med hårde straffe som fængsel eller pisk eller tortur eller det hele for at nynne.
En verden uden adgang til at udtrykke sig igennem en violin. En guitar. Et klaver. En fløjte. Et andet instrument.
Dansk oversættelse af artikel “world peace organisation” 23.8.2023; kulturelt Genocid i Afghanistan: Taliban brænder ‘umoralske’ Musikinstrumenter
De seneste nyheder om, at Taleban brænder musikinstrumenter i Afghanistan, har sendt chokbølger gennem det internationale samfund. Siden magtovertagelsen i 2021 har Taliban indført strenge restriktioner på forskellige aspekter af det afghanske samfund, herunder musik.
På en skæbnesvanger lørdag i den vestlige Herat-provins blev musikudstyr for tusindvis af dollars sat i brand i et bål af Taliban. Begrundelsen for denne handling var deres tro på, at musik forårsager moralsk korruption. Blandt de ødelagte genstande var en guitar, et harmonika, en tabla (slagtøj) forstærkere og højttalere, hvoraf mange var blevet beslaglagt fra bryllupssteder i byen. Disse handlinger er blevet fordømt af Ahmad Sarmast, grundlæggeren af Afghanistan National Institute of Music, som sammenlignede dem med kulturelt folkedrab og musikalsk hærværk.
Nægtelse af kunstnerisk frihed:
Dr. Sarmast, som nu er baseret i Portugal, udtrykte sin forfærdelse over afbrændingen af musikinstrumenter og udtalte: “Afghanske folk er blevet nægtet kunstnerisk frihed… Afbrændingen af musikinstrumenter i Herat er blot et lille eksempel på det kulturelle folkedrab der finder sted i Afghanistan under Talebans ledelse.” Hans ord fremhæver den bredere indvirkning af Talibans handlinger på bevarelsen af afghansk kultur og identitet.
Afbrændingen af musikinstrumenter af Taliban i Afghanistan er ikke en isoleret hændelse, men snarere en foruroligende manifestation af det bredere kulturelle folkedrab og musikalske hærværk, der finder sted under deres ledelse. Talebans modstand mod musik er dybt forankret i deres strenge fortolkning af islamisk lov, som de mener dikterer, at musik forårsager moralsk korruption. Denne tro har ført til en lang historie med undertrykkelse af musik i Afghanistan, hvor alle former for musik blev forbudt under deres tidligere styre fra midten af 90’erne til 2001.
Men i de to årtier, der fulgte efter Talebans fordrivelse, opstod der en levende musikscene i Afghanistan. Musikere og kunstnere var i stand til at udtrykke sig frit og bidrog til bevarelsen af afghansk kultur og identitet. Denne frihed blev brat knust, da Taleban genvandt kontrollen i august 2021. Siden da har der været en masseudvandring af musikere, der frygter forfølgelse og diskrimination fra Talebans hænder. De, der er blevet i landet, har rapporteret om tilfælde af tæsk og mishandling.
Afbrændingen af musikinstrumenter i Herat-provinsen tjener som en skarp påmindelse om Talebans undertrykkende styre og deres vilje til at slette enhver form for kunstnerisk udtryk. Ødelæggelsen af guitarer, harmonier, tablaer og andre instrumenter repræsenterer ikke kun et tab af materielle ejendele, men også et betydeligt slag for den afghanske kultur. Musik har altid spillet en integreret rolle i det afghanske samfund og har tjent som et middel til historiefortælling, kulturel bevarelse og følelsesmæssigt udtryk. Dens undertrykkelse kvæler ikke kun kunstnerisk frihed, men truer også selve strukturen i den afghanske identitet.
Talebans strenge restriktioner strækker sig ud over musikken og påvirker forskellige aspekter af det afghanske samfund, især kvinder. Kvinder er tvunget til at overholde strenge påklædningskoder, der kun efterlader deres øjne synlige og er forpligtet til at være ledsaget af en mandlig slægtning, når de rejser ud over en vis afstand. Teenagepiger og -kvinder er blevet nægtet adgang til uddannelse, rekreative faciliteter og offentlige rum. Den nylige lukning af frisør- og skønhedssaloner, der anses for uislamiske af Taliban, fremhæver yderligere de undertrykkende foranstaltninger, der er pålagt kvinder.
Implikationer og international respons:
Afbrændingen af musikinstrumenter og det bredere kulturelle folkedrab i Afghanistan under Taleban-styret har høstet international opmærksomhed og fordømmelse. Kunstnere, musikere og fortalere for kulturel bevarelse har udtrykt deres bekymringer og hævet deres stemmer i solidaritet og opfordret til handling for at beskytte afghansk arv og kunstnerisk frihed.
Den Grammy-vindende musiker og aktivist, Angelique Kidjo, understreger musikkens betydning som et universelt sprog og et kulturelt udtryk. Hun udtaler: “Musik er et stærkt værktøj til enhed og forståelse. Talebans afbrænding af musikinstrumenter er et direkte angreb på den afghanske kulturs mangfoldighed og rigdom. Vi skal gå sammen for at beskytte kunstnerisk frihed og støtte det afghanske folk i deres kamp mod undertrykkelse.”
Musik for fred
Spil musik for verdensfreden
E-mail: Kontakt@musikforfred.com
Tlf: 2883 1318