Israel – Palæstina
en blodig konflikt gennem 100 år.
En kamp om territorium og menneskerettigheder
Hvad er baggrunden for konflikten?
Af Ole Olsen: formand for FN-forbundets menneskerettighedsudvalg
Voldshandlingerne er i høj grad et resultat af internationalt støttet jødisk indvandring i Palæstina, som gennem årtier har marginaliseret palæstinenserne. Ca. halvdelen af alle ca. 12 mio. palæstinensere er i dag flygtninge.
FN-planen var en to-statsløsning. Den blev ikke realiseret i 1948, og siden 1967 har Israel besat de tilbageværende områder, Gaza, Vestbredden og Østjerusalem og i sidstnævnte opført bosættelser og overflyttet ca. 700.000 israelere hertil.
Siden 1994 har der været et meget begrænset selvstyre for palæstinenserne på Vestbredden og Gaza. Siden 2006 isolerede Israel Gaza fra omverdenen efter at Hamas i forlængelse af et demokratisk valg havde overtaget magten der.
Du kan læse mere herom på Globalis: her er artikler om Israel, Palæstina og den historiske konflikt. https://globalis.dk/konflikter/israel-palaestina
Bombning
af civile
Sult
De aktuelle krigshandlinger.
Hamas’ militære gren i Gaza rettede 7. oktober 2023 et voldsomt angreb ind i Israel og dræbte knap 1.200 i grænseområdet, hovedparten civile. 250 blev taget som gidsler.
Det israelske modsvar har siden været voldsomme bombardementer og en landoffensiv med over 40.000 dræbte palæstinensere i Gaza som konsekvens, heraf mindst 70 pct. civile. Israel har kun tilladt meget begrænsede forsyninger med nødhjælp og næste alle palæstinensere i Gaza er af Israel for drevet til andre steder i Gaza.
Krigsførelsen vurderes af Den Internationale Domstol til muligvis at have karakter af folkedrab og Den Internationale Straffedomstol ICC har udstedt arrestordre mod bl.a. den israelske premierminister Netanyahu.
På Vestbredden har Israel øget bosættelsesaktiviteten og undertrykkelsen. Over 3.000
palæstinensere er taget til fange uden sigtelse eller dom. I forvejen var ca. 6.000 fængslet for modstand mod besættelsen.
Følg for eksempel den aktuelle udvikling på Middle East Monitor
https://www.middleeastmonitor.com/category/region/middle-east/palestine/
Musik for fred
Spil musik for verdensfreden
E-mail: Kontakt@musikforfred.com
Tlf: 2883 1318